Voor succes zijn opofferingen noodzakelijk

Deze documentaire tracht een beeld te geven van de onderneming, via de recente geschiedenis tot de huidige tijd. Via onder meer interviews met bijvoorbeeld top-ondernemers, academici, historici en cultuurdeskundigen wordt ingegaan op de onderneming als sociaal acterend systeem, institutioneel kapitalisme, en het fenomeen van ‘winst’ boven ‘persoon’.

Corporaties zijn evil, toch? Althans, dat is wat je zou denken als je elke televisieserie en film ooit gemaakt zou geloven. Of vaak Shadowrun speelt. De bad guys aan de top van multinationals zijn altijd koele kikkers, strak in het pak, die in een minimalistisch ingerichte vergaderzaal met hun evil plannetjes bezig zijn. Natuurlijk is de werkelijkheid stukken anders en zijn de meeste bedrijven gewoon productieve instellingen die bijdragen aan het verbeteren van onze consumptie-geörienteerde samenleving, iets wat de documentaire The Corporation ons vast in klare taal uit gaat leggen, right? …Right?

Oh nee hoor, als we The Corporation mogen geloven zijn we allemaal gedoemd tot een ellendige toekomst waarin bedrijven elk onderdeel van ons leven beheren. Crap! In deze documentaire uit 2003 worden we gedurende 2 uur om de oren gemept met voorbeelden van de meest woedeopwekkende beslissingen en beleidsvormen van een wijd scala aan corporaties die aan het licht zijn gekomen. De informatieve brokken worden afgewisseld met een flinke hoeveelheid interviews, van voorstanders van privatisering, (ex-)directeurs van grote concerns, financiële experts tot meer sensationele types als Michael Moore.

Het sterkste punt dat wordt gemaakt is aantonen hoe ongezond een corporatie is door deze in een psychologisch profiel te beschrijven. Het is namelijk zo dat deze bedrijfsvorm ooit dezelfde rechten heeft gekregen als een persoon, toegestaan door een paar kortzichtige rechters wiens beslissingen gigantisch heftige gevolgen hebben gehad. Thanks, dicks. Nu werd het voor een corporatie toegestaan om bezittingen te hebben, geld te lenen, anderen aan te klagen, etc.

Ook al is deze docu niet helemaal objectief, dan nog is het een fascinerend overzicht van een systeem waar wij als gewone burger geen invloed op uit kunnen oefenen en wat in de tussentijd weg kan komen met een hoop nare, nare shit. Omdat het uit 2003 stamt zal niet alles meer even relevant zijn, maar het gaat natuurlijk om de evil kern. De film is in zijn geheel te downloaden als je het aandurft. Je zult na het kijken alleen vermoedelijk gedeprimeerd raken als je langs een winkelstraat loopt vol shoppende mensen met tassen vol luxegoederen van bekende merken. Als dat al niet het geval was, tenminste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s