Protocolfetisjisme – de computer zegt ‘nee’…

In veel bureaucratische organisaties hebben protocollen een werkelijkheid gecreëerd, die er niet is. Door de juridisering van onze samenleving durven leiders, managers en medewerkers van organisaties niet meer aan het protocol voorbij te gaan. Zo schrijft het protocol aan alle deelnemers in een proces voor hoe hun werkelijkheid eruit ziet.

Carol Beer, werkte eerst voor een bank en later voor een reisbureau. Ze moet alles aan haar computer vragen, die blijkbaar steevast ‘nee’ antwoordt (“Computer says no”).

voor sketches - klik plaatje
voor sketches – klik plaatje

In de meeste gevallen creëren protocollen zo hun eigen werkelijkheid, waar professionals zich achter kunnen verschuilen of schijnzekerheden aan ontlenen.

Ik kan mij vreselijk storen aan het gebrek aan reële dan wel professionele oplossingen in plaats van het volgen van het protocol. Zie ook: https://peterpauldoodkorte.wordpress.com/2015/07/04/afwachten-tot-het-mis-gaat-is-laf-en-laag/

De Britse komische televisie- en radioserie Little Britain (BBC) maakte over dit fenomeen een serie korte sketches. De sketches lijken in eerste instantie vooral te draaien om platte humor, maar bij nadere bestudering blijkt dat de sketches vaak slim in elkaar zitten en commentaar leveren op de samenleving.

Het kan natuurlijk anders. Een protocol kan ook gezien worden als leidraad, als afspraak die vrijwel altijd geldt, behalve als een professionele mening anders oordeelt. De volgende regels zouden dan kunnen worden gehanteerd:

  • de professionele mening is altijd leidend, het is fijn als het protocol erop aansluit;
  • als de professional anders oordeelt dan het protocol, dient het protocol in een volgend werkoverleg te worden herzien. Er kan dan:
    • worden besloten het protocol aan te passen conform het nieuwe inzicht;
    • besloten worden dat de professional zijn mening moet herzien en de volgende keer anders moet handelen.

Op deze wijze is het protocol geen werkelijkheid op zich meer, maar de resultante van professionele inzichten. Het gevolg is dat professionals zich meer erkend voelen, protocollen zich vormen naar de werkelijkheid in plaats van andersom, kennis beter wordt gedeeld en de dialoog daarover werkelijk toevoegende waarde oplevert. Zo ook ontstaat een organisch, creatief proces, waarin de professionele werkelijkheid leidend is en het protocol een leidraad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s