Betalen voor succes

Social Impact Bonds – Pay for Succes Bonds of Social Benefit Bonds

sib

Met Social Impact Bonds blijft het in een tijd waarin de budgetten van de overheid afnemen, toch mogelijk om extra te investeren in de aanpak van maatschappelijke problemen. Niet alleen goed voor de stad, maar ook voor de Rotterdammers die hierdoor vooruit worden geholpen.’

Een Social Impact Bond (SIB) is een contract waarbij private investeerders betalen voor een maatschappelijke interventie, bijvoorbeeld ingrijpen op jeugdwerkeloosheid. Aan het eind van zo’n traject wordt gemeten in welke mate de gestelde doelen zijn behaald. Op basis van dat resultaat betaalt de overheid de investeerders vervolgens terug, eventueel met rendement. Haalt de interventie niets uit, dan krijgen de investeerders dus niets terug: no cure, no pay. Zo dragen de investeerders het risico van de interventie, in plaats van de overheid.

Experimenteren
De Nederlandse markt van SIB’s is nog jong. Maar heeft genoeg potentie om uit te groeien tot een belangrijk financieringsinstrument voor de publieke sector. Daarbij valt te denken aan criminaliteitsbestrijding, arbeidsparticipatie, gezondheidszorg, ontwikkelingssamenwerking en jeugdzorg.

In America en het Verenigd Koninkrijk is al veel meer ervaring opgedaan met deze financieringsvorm. Zo wordt de jeugdhulporganisatie Action For Children bijvoorbeeld met SIB gefinancierd.

Op dit moment wordt op verschillende plaatsen geëxperimenteerd met Social Impact Bonds en manieren om de impact te meten. Onder andere Jeugdbescherming Regio Amsterdam ziet mogelijkheden. Jeugdzorg is een primaire zorgtaak van de gemeente: het is daarom niet logisch om de hele jeugdzorg te financieren met een SIB. Wel kunnen de investeerders de meerkosten van een intensievere aanpak dragen. Zo heeft een gezinsmanager meer tijd per gezin, als zijn caseload wordt verlaagd van veertien naar tien gezinnen. Na twee jaar wordt bekeken hoe deze gezinnen functioneren in vergelijking met een controlegroep die nog wordt begeleid door gezinsmanagers met een hogere caseload.

SIB in Rotterdam
Op 19 december 2013 werd de eerste Nederlandse Social Impact Bond (SIB) gesloten in Rotterdam. Investeerders ABN Amro en Start Foundation steken 680.000 euro in het Rotterdamse bedrijf Buzinezzclub. Dit bedrijf helpt werkloze jongeren zonder startkwalificatie aan werk of een opleiding.

Dankzij Buzinezzclub hebben jongeren minder lang een uitkering. Het geld dat de gemeente Rotterdam hiermee bespaart, gaat naar de investeerders. Hoe sneller de jongeren werk vinden, hoe meer geld ABN Amro en Start Foundation krijgen. Over drie jaar wacht hen een rendement van maximaal 12 procent per jaar.

In het slechtste geval maakt de aanpak van de Buzinezzclub geen verschil voor de uitkeringsduur van de jongeren. Dan verliezen de investeerders 60 procent van de 680 duizend euro. Bij een standaard SIB zouden de investeerders alles verliezen, maar in dit geval draagt de Buzinezzclub zelf 40 procent van het risico.

Meer weten?
Op basis van literatuur, interviews en eigen ervaringen komt ABN AMRO voor elke sector en de hele SIB-markt tot aanbevelingen voor investeerders, intermediairs, (sociaal) ondernemers en overheden.

Lees verder en download het rapport hier

Kijk en luister ook hier naar Jos Verhoeven, directeur Start Foundation, die uitlegt wat een Social Impact Bond (SIB) is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s