Ik ben jouw neger niet

not-your-negro

  • Herinner dit thuis

In 1979 had James Baldwin het plan om een boek te schrijven over de vriendschap en moorden op Martin Luther King, Malcolm X en Medgar Evers. Bij zijn dood waren er pas dertig pagina’s af. In deze documentaire probeert Raoul Peck het onafgemaakte boek te verbeelden.

In 1979, vertelde James Baldwin in een brief aan zijn literair agent over het nieuwste avontuur waar hij zich onbedwingbaar toe voelde aangetrokken: hij moest en zou een volgende boek schrijven, “Remember This House”. Het boek zou een relaas worden van de levens en moorden van drie van zijn goede vrienden – Martin Luther King Jr., Medgar Evers en Malcolm X. Drie moorden die een hele generatie deden daveren op hun grondvesten. James Baldwin raakte niet verder dan de dertigste pagina voor zijn dood. Het manuscript, “Notes toward Remember This House”, werd door de executeur van de nalatenschap van James Baldwin toevertrouwd aan Raoul Peck.

Raoul zette James Baldwins missie verder en gidst ons op de tonen van Baldwins eigen woorden langs de complexe politieke levens van deze drie memorabele personen.

Het boek legt de nauwe verbanden tussen de levens en de moorden van de drie mannen bloot, en wordt zo een verhaal over Amerika’s historische en actuele ontkenning en de irrationele relatie ten opzichte van rassengelijkheid en -ongelijkheid.

Deze gewelddadige geschiedenis (die Martin Luther King Jr., Medgar Evers en Malcolm X met hun leven moesten bekopen), het gecreëerde beeld van wat het betekent om Zwart te zijn en Holywoods simplistische verhaal over goed en kwaad, juist en fout, weerspiegelen onze huidige raciale onzekerheid.

“Remember This House” daagt de kijker uit om na te denken over de representatie van zwarten (in Hollywood en elders), en Baldwin durft de Verenigde Staten in vraag te stellen. Hij creëert een dieper begrip van wat niet enkel een rassenkwestie is, maar een maatschappelijke realiteit die de huidige Verenigde Staten blijft verdelen.

Plaats een reactie