Bij ons

chez nous.jpg

  • Diepgewortelde onvrede

“Chez nous” van de Belg Lucas Belvaux vertelt het verhaal van een extreem-rechtse partij. De leiding is in handen van een personage in wie Marine le Pen gemakkelijk te herkennen is.

“Chez nous” vertelt het verhaal van Pauline, een verpleegster die tussen Lens en Rijsel in haar eentje zorgt voor haar twee kinderen en haar vader, een voormalige metaalbewerker. Ze is toegewijd en vrijgevig. Al haar patiënten houden van haar en rekenen op haar. De leiders van een extremistische partij profiteren van die populariteit en stellen haar voor om zich bij de komende gemeenteverkiezingen kandidaat te stellen.

Naschift
De film is nog niet eens uit, maar de trailer doet al een hoop stof opwaaien. De bedoeling met het vragen van aandacht voor deze film is om de dialoog aan te wakkeren. Niet om wie of wat dan ook te provoceren of angst te zaaien.
De partijtop van Front National vindt de synopsis, en vooral de uitwerking ervan, wel erg verdacht. De partijleider lijkt namelijk nogal veel op de eigen partijleider, Marine Le Pen. Decor is de fictieve stad Hénard, in het arme noordwesten van Frankrijk. Ook dat is een duidelijke verwijzing naar het Front National. Het vergelijkbare Hénin-Beaumont is een bolwerk van de partij.

Plaats een reactie