Vermoorde onschuld

niet schieten.png

  • Niet schieten!

In de jaren ‘80 hield een reeksgewelddadige moorden en inbraken België in de greep, gepleegd door ‘de Bende van Nijvel’.

Niet Schieten vertelt het verhaal van David, die op negenjarige leeftijd zijn moeder, vader en zus verliest aan een van deze overvallen. Het is aan grootouders Albert en Metje om de gebroken jongen perspectief in het leven te laten zien, om hem een toekomst te bieden terwijl hij worstelt met onmogelijke vragen, en de verbazingwekkende verwaarlozing van de slachtoffers en nabestaanden door het Belgische rechtssysteem.

David Van de Steen vertelde eerder in het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ zijn hartverscheurende verhaal, en trok de aandacht van regisseur Stijn Coninx, die de spannende periode waarin de bende actief was zelf ook meegemaakt heeft. Coninx studeerde filmregie en maakte reclamespots en komedies, en maakte enkele van de succesvolste Belgische films ooit, zoals Koko Flanel. Bij de casting van Niet Schieten hadden hij en Van de Steen direct direct Jan Decleir op het oog. Decleir speelde ook in Daens en won al diverse filmprijzen (o.a. een Gouden Kalf) en was te zien in de Nederlandse dramaserie Stellenbosch.

Ook 33 jaar na de laatst gepleegde misdaad zijn de leden van de Bende van Nijvel nog altijd niet ontmaskerd. In totaal vielen er 28 doden en ruim 40 gewonden bij hun gewelddadige roofovervallen. over hun motieven wordt nog altijd gespeculeerd, aangezien hun buit vaak relatief klein was. Ook ontstond het vermoeden dat de bende bescherming genoot van hogerhand – de politie, de politiek – maar dat is nog altijd niet bewezen.

Plaats een reactie